Dette betyr statsbudsjettet EGENTLIG for deg

NRK publiserte en flott artikkel om hva statsbudsjettet betyr for deg. Det er oversiktlig og flott, men det står jo såååå masse der som folk bryr seg lite om. Derfor har jeg her sammenfattet det jeg har inntrykk av FAKTISK betyr noe for folk flest.

De blåeste av de blå har lenge kjempet for lavere inntektsskatt, og det har de endelig lyktes med – sånn delvis i hvert fall. Folk flest skal nå spare penger, nærmere bestemt en hel høvding i gjennomsnitt på et år. -I gjennomsnitt, ja. Men la oss ta et konkret eksempel, sånn for syns skyld:

Din Side har en flott skattekalkulator som viser hvor mye du sparer på det nye budsjettet. La oss tenke oss – helt tilfeldig – at du tjener 558.000 kroner per år. Når jeg taster det inn og lar de andre feltene stå som de er sier kalkulatoren at du vil spare 2866 kroner per år! Tenk det, nesten tre svære! Tenk alt du kan bruke disse 0,51% av din totale inntekt til!

Tenk alt du kan bruke pengene på!

For eksempel kan du jo betale kringkastingsavgiften for det du sparer. Flaks at du får råd til hele den nye kringkastingsavgiften som har økt med 78,50, PLUSS en pose potetgull attåt gullrekka med den nye skatteletten. Da hadde du jo ikke trengt å betale for en ny plombert TV heller!

Trasig at staten taper 9,1 milliarder kroner på dette, som tilsvarer det beløpet det nye budsjettet har satt av til sammen til

  • Norsk transportplan
  • tunnelsikring
  • nytt signalsystem for tog
  • vedlikehold av jernbane
  • tiltak for å bekjempe ledighet blant unge
  • vedlikehold av fartøyer i sjøforsvaret
  • dyrepoliti

-Alternativt nesten hele forsvarets bevillinger, inkludert nye jagerfly.

-Men det er jo detaljer i det store perspektivet – det viktigste er jo at du sparer nok til hele kringkastingsavgiften og potetgullet i tillegg!

Det som nå er litt trist med det nye budsjettet er at det blir litt dyrere å bo. I i følge NRKs artikkel vil et boliglån med 50.000 kr i årlige renteutgifter gi deg 1000 kr mindre i fradrag på grunn av den lavere skatten. -Altså like mye som vi i snitt vil spare på lavere skatt.

Men det kan du jo enkelt spare inn ved å flytte litt vekk fra sentrale strøk og heller pendle på jobb. Litt billigere bolig gir deg jo ekstra å rutte med til bussbilletten. Synd at momsen på den er blitt to prosentpoeng dyrere da… Eventuelt kan du jo kjøre bil, for bensinen blir jo bare 12 øre dyrere per liter. Det er jo greit å slappe av i egen bil til og fra jobb. Så kan miljø være miljø, og da er det jo greit at regjeringen har budsjettert med at vi skal slippe ut 1,2 millioner tonn ekstra klimagasser innen vi rekker år 2020. Bare pass på at du får lang nok reisevei til at du har krav på reisefradrag, for til neste år får du ikke fradrag før 22.000, mot 16.000 kroner nå.

Jada, neida, så det… Godt valg 🙂

Men du! Apropos NRK-lisens: Før noen klager på økt lisensavgift vil jeg si at det er stor underholdningsverdi i at det er de samme personene på min Facebookfeed som deler disse to bildene, om enn med noen dagers mellomrom:

Legg inn en kommentar